a.a.v. - vivace

Almeerse Accordeon Vereniging – VIVACE

Ontstaan van de Almeerse Accordeon Vereniging “VIVACE”

vivace-achtergrond-smal

Iedere vereniging heeft een ontstaansgeschiedenis. Onze accordeonvereniging is daar natuurlijk geen uitzondering op en is op een zeker moment opgericht. Emile de Ridder, de huidige voorzitter van “Vivace” en lid vanaf 1995 heeft aan Ger Merkelbag, een van de oudste leden van de vereniging gevraagd, een stukje te willen schrijven over het ontstaan van de vereniging. Zij heeft het allemaal van dichtbij meegemaakt en vertelt het volgende:

“Het idee om een accordeonclub op te richten in Almere is ontstaan op een avond toen ik samen met mijn man Roel Merkelbag eind 1984 op visite was bij George en Lida Wouters. Later op de avond kwam er nog meer visite bij en dat waren Frans en Dien Brink. Voor ons was dat de eerste keer dat wij hen zagen. Al vlug kwam het gesprek op muziek. Frans vertelde dat hij graag een accordeonclub wilde oprichten in Almere. Daar voelden we allemaal wel wat voor. Hij vertelde verder dat hij wel een paar leerlingen had die konden beginnen. We zijn op 21 januari 1985 met 6 leden van start gegaan in een zaaltje van het buurthuis Stedepunt aan de Kampenweg 3 in Almere. De club kreeg een naam en heette toen Accordeon Club Almere (ACA) met een eigen logo, n.l. het stadswapen van de gemeente Almere met aan weerzijde een zeepaardje.”

Accordeon Club Almere (ACA)

Door reclame te maken kwamen er langzamerhand meer leden bij. Na een dirigenten wisseling werd het orkest al snel groter. De clubnaam werd gewijzigd in Almeerse Accordeon Club (A.A.C). Vanuit een club werden wij een vereniging. Op 6 april 1998 werd de Almeerse Accordeon Vereniging “Vivace” opgericht. Het orkest werd zo groot dat we met een opleidingsorkest zijn gestart. Wij hebben nu twee orkesten, het Timeless Music Orkest en het Show en Music Orkest, beiden onder leiding van Henk Bosklopper. Op dit moment is het ledental al enige jaren stabiel met zo’n 20 leden, verspreid over 2 orkesten.”

Ook Danielle Portengen was lid van af de oprichting van de de accordeonclub. Zij kan het zich nog goed herinneren. Zij gaat verder met het verhaal en vertelt:

“Als kind heb ik ooit een half jaar accordeon les gehad. Ik vond het wel leuk maar ik heb er verder niks mee gedaan. Totdat Frans Brink, waar ik orgelles van had, vertelde dat hij als dirigent de Accordeon Club Almere aan het opzetten was. Dat leek mij wel wat, het instrument is leuk en dan ook nog met meerdere mensen tegelijk. Mooi en gezellig. En dat klopte. Ik ben ook 10 jaar lang voorzitter geweest. We hebben vele leuke avonden en feestjes gehad en niet altijd met accordeon in de hand kan ik vertellen. Toen Henk Bosklopper het dirigentenstokje van Frans Brink overnam kreeg onze club de naam Almeerse Accordeon Vereniging “Vivace.” We zijn begonnen met 6 leden en zijn nu met 36. We spelen zeer gevarieerde muziek van licht klassiek tot moderne pop. Veel oefenen, samen spelen en geregeld treden we ook op. Ik hoop dit nog vele jaren te kunnen blijven doen. Dit jaar (2010) vier ik met “Vivace “ mijn 25 jarige jubileum. Weer een feest!”

Ook Corry Bakker kwam in 1985 bij de club. Zij zit al jaren naast Danielle Portengen in het orkest. Zij gaat verder met het verhaal en vertelt:

“In mijn jeugd heb ik 5 jaar in een orkest gespeeld in Amsterdam Noord. Mijn dochter Diana en ik spraken er wel eens over dat het leuk zou zijn om dat weer te doen. Op een zomeravond liepen wij langs het buurthuis Stedepunt in Almere en hoorden we door een open deur accordeonmuziek. We hebben een poosje staan luisteren en wisten meteen van: “dit willen wij ook!” De week daarop zijn we meteen lid geworden! We spelen alle twee nog steeds in het orkest, al 25 jaar dus. Mijn dochter is er wel een jaar tussen uit geweest omdat ze naar Drachten verhuisde. Maar omdat zij het zo miste is ze teruggekomen naar de club. Ze reist nu elke donderdag heen en weer. Dat zegt toch wel wat. Er is best wel veel veranderd. We hebben nu twee dirigenten, Henk Bosklopper en Henk Helmers. We zijn een vereniging geworden en krijgen subsidie. Daardoor konden wij goed investeren in onze club. Het gaat echt heel goed. Ik ga voor de volgende 25 jaar, samen met mijn dochter.”

Emile vertelt tot slot:

“Vivace”is een fantastische accordeonvereniging met een hele fijne dirigent en erg enthousiaste leden. Wij spelen goed in het gehoor liggende accordeonmuziek en hebben heel veel speelplezier! “Vivace” is springlevend want er melden zich nog steeds nieuwe leden aan en dat is toch een prima teken. Wij zien de muzikale toekomst van onze vereniging dan ook met veel vertrouwen tegemoet. Op naar het volgend jubileum!

Privacy Policy A.A.V. “VIVACE”

 

%d bloggers liken dit: